Door - admin

Wat zijn Laurierhagen?

laurierhaag

Wat zijn Laurierhagen? Wat is het groeigedrag van een Laurierhaag?

Laurierhagen zijn een unieke groep planten, en ze zijn bijzonder geschikt voor hagen. Ze behoren technisch gezien tot het geslacht Prunus en het zijn helemaal geen “echte” laurieren! Daarom worden ze vaak “laurierkers” genoemd – kersen en pruimen zijn ook Prunus-soorten.

Laurierplanten zijn breedbladige groenblijvers, wat betekent dat ze brede, leerachtige bladeren hebben die het hele jaar door aan de plant blijven. Dit maakt ze ideaal voor privacy-hagen, samen met het feit dat ze zeer snel groeien. Ze kunnen ook goed tegen droogte en hitte.

Groeigedrag van de Laurierhaag

Een blik op de natuurlijke groeiwijze van de verschillende soorten laurier is nuttig om te bepalen welke de beste keuze is voor een bepaalde plaats. In het onderstaande diagram kunt u zien dat de Schiplaurier en de Portugese laurier veel minder snoeiwerk nodig hebben om een smal profiel te behouden dan de Engelse laurierhaag, maar de Engelse laurier zal het snelst de hoogste hoogte bereiken. Soorten laurier zijn beter geschikt voor verschillende ruimtes, zoals de Meidoorn.

Meest populaire laurierhagen: Zweedse en Portugese laurier

Zweedse- en Portugese laurier zijn de meest populaire hagen uit deze soorten familie.

De Laurierhaag is onze meest gunstige optie, vandaar de alternatieve naam, de Gewone Laurier. De laurierkers is een grote haagplant en wordt vooral gebruikt om zijn grote dikke en glanzend groene bladeren. Daardoor fungeert hij als een effectief privacyscherm dat wind en geluid door zijn dichte structuur vermindert. Deze haagplant is te koop vanaf 30 cm tot 3,5 m hoog, zodat u een fantastische keuze heeft in maten en prijzen die passen bij uw behoeften en budget. De Portugese Laurier haag plant heeft rijke, donkerder groene bladeren langs zijn opvallende dieprode stengels. De bladeren zijn spitser dan de andere soort die bij de Laurierkers te vinden is en hebben een vloeiende, elegante groeiwijze. De Portugese Laurier is een klassieke, groenblijvende haag die in het voorjaar kleine trossen witte, geurende bloemen krijgt en later in het jaar kleine roodpaarse bessen. Deze specifieke Laurierhaag is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en rijpheid, zodat hij in elke tuin past.

Kleurrijke Laurierhagen

Laurierbomen en -hagen zijn niet alleen praktisch, maar worden ook gebruikt in prachtige tuinontwerpen vanwege hun esthetische uitstraling. Ze worden gebruikt als lage hagen om nadruk en structuur te creƫren door grotere planten, paden en andere tuinelementen te omzomen, en voor hun opmerkelijke kleuren. Voor laagblijvende Laurierhagen kunt u Compacte Laurier of Gevlekte Laurier overwegen.

De compacte laurier, ook wel Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ genoemd, is een kleine, stevige plant met donkergroene bladeren die aan de onderkant licht beschaduwd zijn. Hij heeft witte bloemen in het voorjaar, voordat hij in de herfst glanzende, zwarte en rode bessen laat zien.Gevlekte laurier, ook bekend als Aucuba japonica ‘Crotonifolia’ of Japanse laurier, is beroemd om zijn bonte blad, gepolijste groene bladeren met gouden en gele spatten.Kleine rode bessen vullen ook zijn opvallende blad in de zomer aan.

De Portugese laurier staat bekend om zijn donker glanzend groene bladeren en donkerrode stelen. De Laurier Etna heeft heldergroene afgeronde glanzende bladeren die bij de eerste groei een mooie warm gebronsde uitstraling hebben voordat ze groen worden naarmate ze ouder worden. De Laurier Etna heeft ook zachte witte bloemen in het voorjaar en glanzend zwarte bessen in de herfst. Een hele reeks Britse vogels en andere kleine dieren zijn dol op de weelderige bessen die de laurierhagen produceren, waardoor een tuin een meerwaarde krijgt voor het wild.