Door - admin

 Zonnepanelen op het dak van je tuinhuis plaatsen?

Een terugkerend fenomeen tegenwoordig is dat zonnepanelen op de “gekste” plaatsen gelegd worden. Valt het dak van jouw woning bijvoorbeeld ongunstig ten opzichte van de zon, maar staat er wel een tuinhuis, dan kun je het dak van het tuinhuis wellicht benutten in plaats van het dak van je woning! Bedrijven doen dit ook in het groot bijvoorbeeld, zonnepanelen Veldhoven Solar Crew uit Noord-Brabant voorziet veel stallen van boerenbedrijven van zonnepanelen. Wat in het groot kan, kan ook in het klein; iets waar volgens Solar Crew steeds meer vraag naar is. Sinds het eerste half jaar van 2023 is het overigens zo dat in Nederland 46% van de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is, dit werd vandaag bekendgemaakt.

Zonnepanelen op de carport of tuinhuisdak

Zelf je opgewekte energie verbruiken word steeds belangrijker; niet alleen omdat het salderen van de opgewekte energie langzaam de komende jaren wordt afgebouwd, maar omdat we steeds meer elektriciteit zullen gaan afnemen als samenleving. We gaan over op elektrisch autorijden en de e-bike. We gaan over op de warmtepomp. De vraag naar elektriciteit is dus enorm.

Het benutten van geschikte buitenruimte om hier zonnepanelen te plaatsen is dus niet meer dan logisch. Dit maakt het plaatsen van zonnepanelen op schuren, blokhutten, tuinhuizen, carports en dergelijke van groot belang voor de eigen energiebehoefte. Het zal niet lang meer op zich laten wachten totdat iedere auto over een wisselbare accu beschikt; zo kun je altijd een accu volladen wanneer de zon schijnt.

Zonnepanelen op een tuinhuis, waar houd je rekening mee?

Ja, het is zeker handig om zonnepanelen op een blokhut te plaatsen, maar er zijn verschillende overwegingen die je moet maken voordat je deze beslissing neemt. Hier zijn enkele gedetailleerde punten om te overwegen:

  • Zorg ervoor dat de locatie van je blokhut voldoende zonlicht gedurende de dag ontvangt. Idealiter zou het op het zuiden gericht moeten zijn, aangezien dit de maximale blootstelling aan de zon biedt.
  • Een dak met een helling tussen 30 en 45 graden is gangbaar, rekening houdend met de Nederlandse breedtegraden. Zorg er wel voor dat het dak stevig genoeg is om de panelen te dragen, reken dit van tevoren goed uit.
  • Vermijd schaduwrijke gebieden en obstakels zoals bomen of gebouwen die de zon kunnen blokkeren. Zelfs een klein beetje schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen.
  • Controleer of er vergunningen nodig zijn voordat je plannen maakt, en wellicht zijn er bestaande subsidiemogelijkheden; ook voor blokhutten.
  • Het wordt sterk aanbevolen om zonnepanelen te laten installeren door een professioneel bedrijf dat ervaring heeft met dit soort installaties.